Click & Count - Dijital Pazarlama Ajansı

Growth Hacking Nedir?

Dijital terim ve metriklere her geçen gün yenisi eklenmeye devam ediyor. Bugün sizinle her geçen gün önemi artan, ülkemizde de daha sık duymaya başladığımız ‘Growth Hacking’ konusunu ele almak istedik. Growth Hacking nedir? Nasıl Başladı? Nasıl Yapılır? Dünyadan Örnekleri Neler? Hep birlikte göz atalım.

Growth Hacking Nasıl Başladı?

Growth Hacking Nedir?

En az bütçeyle en çok kullanıcıya ulaşmayı hedefleyen, temelde bakıldığında temel bir pazarlama stratejisi gibi görünen Growt Marketing terimi ilk kez 2011 yılında Payball’ın pazarlama müdürü bugün ise Growth Hackers CEO’su olan Sean Ellis tarafından kullanıldı. Growth Hacking’i diğer metotlardan farklılaştıran en önemli özelliklerinden biri tamamen büyüme odaklı stratejilere odaklanıp, bunların test ve analizini öncelikli sıraya koyması diyebiliriz.

Dave McClure’nin ‘Pirate Funnel (Korsan Hunisi)’ büyüme stratejilerine reçete niteliği taşıyor. AARRR olarak kısaltılan Pirate Funnel acquisition (edinme), activation (etkinleştirme), retention (elde tutma), referral (yönlendirme), revenue (gelir) gibi dijital pazarlamanın da temelini olan metrikler oluşturuyor. Amacı trafik ve ziyaretçi çekmek, ziyaretçileri kullanıcılara dönüştürmek ve bu kullanıcıları mutlu müşteriler olarak tutmak olan bir yöntemi dijital pazarlamayla ayrı düşünemesek de bazı farkları bulunmaktadır.

 

Growth Hacking ve Dijital Pazarlama

Growth Hacking kavramı bugün için dijital pazarlamanın yerine konulamaz. Fakat iki kavram özünde birbirine bağlıdır. İki kavram için de hedef odaklı testler, analiz ve raporlamalar, yaratıcılık, analitik bakış açısı olmazsa olmazdır. Bir pazarlamacı marka bilinirliği elde etmek için belirlediği hedefe yönelik analizler için etkileşim oranını kullanabilir. Growth Hacker ise sosyal paylaşımı %50 arttırma gibi belirli, tekil bir sonuca ulaşmayı hedefleyen faaliyetleri ifade eder.

Growth Hacking Nasıl Uygulanır?

Growth Hacking operasyon süreci titiz, yapılandırılmış, ölçeklendirmeye dayanan bir süreçtir. Başlangıçta ya da büyük bir kuruluş, B2B veya B2C, süreç özelleştirilebilir ve başarılı bir büyüme stratejisine dahil edilebilir.

Growth Hacking Nedir?

Ürününüzü Mükemmelleştirme: Hedef pazarın ihtiyaç ve tercihlerini analiz edip, bu verileri ürün geliştirme için kullanmak için oldukça önemli. Geniş bir ürün arşivi, ürün kalitesi gibi ürün tarafını güçlendirmeye yönelik her adımın olumlu etkisi olacaktır.

Ölçülebilir Hedefler Belirleme: Genel büyüme hedefine katkıda bulunacak, eyleme geçirilebilir hedefler belirleyerek ilerlenmelidir. Hedefleri gerçekleştirerek ilerlemek, daha sağlam bir ilerlemeyi beraberinde getirecektir.

Test Etme: Growth hacking için yaratıcı düşünme ve deneysellik olmazsa olmazdır. Yapılacak testler uygulanan büyüme yöntemlerinin işe yarayıp yaramadığını anlamak için faydalı olacaktır. Basit testler yapmak ve test sonuçlarını kaydetmek, en doğru büyüme formüllerine ulaşmak için en etkili adımlardan biri olabilir.

Performansı Analizi: Analiz ve raporlamalardan elde edilen veriler, hedeflere doğru ilerlerken hangi yoldan gidilmesi ya da gidilmemesi gerektiğini bize sunacak en net bilgi kaynaklarıdır. Kötü bir performansın bile bize sunacağı veriler, iyileşme ve büyüme için pek çok yöntem bulunmasına yardımcı olabilir.

Optimize Etme: Growth hacking için altın kurallardan biri de kararlı bir çalışma stratejisiyle iyi yönleri geliştirme, hataları da olabildiği kadar çözerek ilerlemekten geçmektedir.Yeni bir girişim ya da var olan bir oluşumu olabileceği en iyi en uygun hale getirmek büyük bir çaba sonucu gerçekleşecektir.

Dünyadan Growth Hacking Örnekleri

Dropbox ve Tavsiye Programı

Dropbox, ‘Müşteriyi satın alma kanalı olarak kullanma’ metodunu kullanan ilk şirketlerden biridir. Kullanıcılara, yeni bir kullanıcı olarak getirecekleri her yeni kullanıcı için 250MB ekstra depolama alanı sunarak iyi bir büyüme yöntemi geliştirdiler. Arkadaşlarını Facebook, Twitter veya e- posta üzerinden kolayca davet edebilmek kullanıcı için de oldukça pratik bir yöntem olduğu için pek çok kişi bu yöntemden faydalanmıştır.

AirBnB ve Craigslist Entegrasyonu

AirBnB örneği, yine en az bütçeyle en doğru yöntemlerden biriyle hayata geçmiştir. Craigslist isimli, insanların ev kiralayacakları başka bir platformun içinde kendine yer edinip, bugün tüm dünyaca bilinen bir noktaya gelmek, akıllıca atılan adımların sonucunda gerçekleşmiştir. Hedef gruplarını bu platformda edinen AirBnB, daha fazla bilgi almak isteyen kullanıcı kitlesini Craigslist üzerinde yerleştirdikleri tekliflerle yavaş yavaş kendi platformlarına çekmeye başlamıştır. Önceleri manuel gerçekleştirilen iki platform arası transferler daha sonra Craigslist’e eklenen botla otomatik hale gelmiştir.

Büyük rakiplerle aynı şekilde çalışıp daha az kaynak ve bütçeyle ürünlerini pazarlamak için alternatif yollar bulan bu şirketler, bugün yeni Growth Hackerlar tarafından bir büyüme kanalı olabilir. Silikon Vadisi’ndeki girişimlerle başlayan, günümüzde Amsterdam’da kurulmuş bir akademiyle eğitimi verilmeye başlanmış olan Growth Hacking kavramını gün geçtikçe daha çok duymaya başlayacağız gibi görünüyor. Buradaki ‘hacking’ kelimesinin farklı, daha ucuz ya da daha hızlı bir şekilde büyüme için bir metafor olarak kullanıldığını düşünürsek, büyük şirketlerin bir çalışma biçimi olarak çoktan benimsediği bu metodu kendi çalışma yöntemlerine entegre etmek, farklı bir bakış açısıyla var olan yapıyı değerlendirmeye itecektir. Bu da hiç görülmemiş bir yol hatta yeni bir geliştirme yaratılmasına bile neden olabilir.

Markanız için en doğru dijital pazarlama stratejilerini almak için iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.